”Mikä on sun toteemieläin?” Tällaisen vastaanoton saa uusi Granitelainen.
”Aamu sarastaa jossain kaukaisuudessa. Hyinen tuuli vinkuu ja lumisade piiskaa kasvojasi noustessasi suurten kivisten rappusten ylimmälle askelmalle. Olet taivaltanut jo niin kauan, ettet edes muista enää, milloin ja mistä lähdit.”
Ylläoleva ote on alku tuoreimmasta Graniten perehdytysdokumentista. Sen on kirjoittanut fronttikoodarimme Heikki, ja tätä erityisesti uudelle full stack -devaajallemme kirjoitettua 10-sivuista, huumorilla höystettyä tervetulotekstiä elävöittää nokkelan tarinoinnin lisäksi tekoälyllä generoitu kuvitus. Heikin mukaan Graniten kehittymispolku ja uuden työntekijän perehdytysprosessi toivat niin vahvasti roolipelit ja niiden alussa olevan hahmon luomisen mieleen, että ”pakkohan tähän oli vähän fantasiaa sotkea”.
Graniten uuden työntekijän perehdytysprosessi saa kerta toisensa jälkeen kiitosta ja suitsutusta. Mitä meillä tehdään toisin, kuin monessa muussa yrityksessä? Tässä ainakin viisi asiaa.
1. Rekrytoinnin tulokulma
Meille perehdytysprosessi alkaa jo rekrytointivaiheessa – kartoitamme tarkkaan juuri meille sopivaa tyyppiä ja solmimme työsuhteen vain, jos olemme vakuuttuneita siitä, että sekä me että työnhakija hyödymme valinnasta yhtä lailla. Tämä helpottaa uuden työntekijän integrointia työyhteisöön ja tiedämme jo ennen ensimmäistäkään työpäivää, että tämä on juuri meidän porukkaan sopiva tyyppi!
2. Lämmin vastaanotto – meille yhteisöllisyys on ensisijaisen tärkeää
Moni Granitelainen ehtii nauttia jostakin virkistyjäispäivästä jo ennen työsuhdettaan tai viimeistään piakkoin sen alettua, ja uusi työntekijä esittäytyy toimistolla töihintulokahvien muodossa. Meno on rentoa, ja leppoisaan porukkaan on helppo hypätä mukaan. Apua on helppo kysyä ja sitä saa aina tarvittaessa.
3. Tavoitteellinen perehdytys
Oletko aloittanut jonkin työsi niin, että sinut on istutettu kahvihuoneeseen tunniksi lukemaan pölyisessä kansiossa oleva paperinen manuaali vuodelta 2006, jonka jälkeen eikun sorvin ääreen ja kellokortti koneeseen? Ei Granitella!
HR Leadimme Tiiu pitää huolen siitä, että jokainen työntekijä perehdytetään kokonaisvaltaisesti ja perusteellisesti niin firman käytäntöihin kuin työtehtäviinsä. Perehdytykseen kuuluu monia erilaisia vaiheita roolista riippuen – yleisiin firman käytäntöihin tutustutaan HR Leadin toimesta ja käydään läpi mm. työsuhteeseen, palkanmaksuun, työsuhde-etuihin ja pelisääntöihin liittyviä asioita ja työntekijä saa listan tehtäviä, joita hänen tulee itsenäisesti ensimmäisinä työpäivinään käydä läpi. Työnkuvaan liittyviä käytäntöjä perehdyttää Team Lead ja mahdollinen henkilökohtainen mentori omasta tiimistä. Työntekoon ei heitetä suin päin kylmiltään ja perehdytykseen todella käytetään aikaa ja resursseja, jotta jokaisella Granitelaisella on mahdollisimman hyvät lähtökohdat itse työnteon aloittamiseen.
Hyvässä perehdytyksessä on selkeä rakenne ja tavoite. Nämä on huomioitu Granitella poikkeuksellisen hyvin, vaikka itse sanommekin.
4. Kokonaisvaltaisuus – muiden tiimien toimintaan tutustutaan omasta roolista riippumatta
Ensimmäisten viikkojen aikana uusi Granitelainen saa kattavan läpileikkauksen koko firman toiminnasta, kun hänelle esittelee jokaisesta tiimistä joku sitä, mitä kyseisessä tiimissä oikeastaan tehdään. Myyjälle on hyödyllistä tutustua myös asiakastuen päivittäiseen toimintaan ja uusi projektipäällikkö hyötyy varmasti tuotetiimin prosessien tuntemisesta. Samalla tulee tutuksi, miten eri vastuut yrityksen sisällä on jaettu tiimien ja roolien välillä.
5. Check-upit
Kahden ja viiden kuukauden kohdalla työsuhteen alusta uusi Granitelainen käy oman Team Leadin kanssa läpi, miten työ on alkanut maistua ja onko rekrytointi lunastanut molemminpuolin ennakko-odotukset. Nämä check-upit ovat osa perehdytysprosessia ja tarkoituksena on kartoittaa myös sitä, miten hyvin perehdytyksessä läpikäydyt asiat ovat näkyneet käytännössä työn alkuaikana.
Aina ei ole ollut Granitellakaan näin. Perehdytysprosessia on hiottu Granitella vuosia, mutta voimme rinta rottingilla sanoa, että kehitystä todella on tapahtunut. Meillä kuunnellaan uusien työntekijöiden ääntä perehdyttämisen onnistumisesta, ja HR-klubissamme käydään jatkuvasti läpi keinoja, joilla parannetaan työntekijöiden viihtyvyyttä. Perehdytyksellä on tässä suuri rooli.
Lopuksi vielä ote Heikin tervetulotekstin lopusta: "Tässä tää nyt ois! Käyhän peremmälle. Ota kaapista vaikka kokis, niin ruvetaan selvittämään millaisen hahmon valitset ja järjestetään aloituskamat!"
Ympärilläsi koodiluolan nurkissa kiiluu monta paria ihmetteleviä silmiä. Mekaaniset näppäimistöt kalkattavat jossain kulman takana.
Istahdat sohvalle ja huokaiset helpotuksesta. Tämähän on yllättävän kotoisa paikka kellariksi.”