Työpäiväni Granitella - HR
Työpäiväni Granitella -sarjassa esittelemme Graniten eri toimenkuvia ottamalla lukijan mukaan seuraamaan normaalia arkipäivää kyseisessä roolissa. Toisena vuorossa sukelletaan Graniten HR-maailmaan, ja omasta työarjestaan kertoo meidän HR & Operations Lead (tuttavallisemmin “HR-tätimme”) Tiiu.
Tiiu kuvailee omaa tyypillistä työpäiväänsä näin:
Teen pääasiassa etätöitä, ja työt aloitan yleensä aamulla kahdeksalta. Olen luonteeltani erittäin järjestelmällinen ja tykkään rutiineista, joten aamu alkaa yleensä tutulla kaavalla. Kissat saavat aamuruoan (tämä tietenkin heti ensimmäisenä!), minkä jälkeen siirryn omien aamutoimien pariin ja sitten aamupalan kanssa työhuoneeseen availemaan konetta.
Aamupalaa syödessäni luen sähköpostit ja Slack-viestit. Yleensä joka aamu Slackista tai sähköpostista löytyy jokunen viesti, jotka ovat tulleet omien työaikojeni ulkopuolella. Sähköposteihin vastailen heti kiireellisimpiin ja sellaisiin, joihin on nopea vastata. Siirtelen loput omiin kansioihinsa, joiden perkaamiseen varaan erillisen ajan. Tarkistan myös heti aamutuimaan päivän ohjelman. Erityisesti kiinnostaa, mihin aikaan päivän ensimmäinen palaveri alkaa, jotta ehdin vaihtaa pyjaman päivävaatteisiin ennen sitä.
Harvoin on päiviä, jolloin ei olisi ainuttakaan palaveria. Ruuhkaisimmillaan kalenterissani on saattanut olla 4-5 etukäteen varattua palaveria päivän aikana. Sähköpostiin ja Slack-viesteihin vastaaminen vie myös osan päivästä, ja viestejä/sähköpostia tulee niin Granitelaisilta, asiakkailta, yhteistyökumppaneilta, toimittajilta kuin erilaisilta myyjiltä. Mukaan mahtuu myös muiden työtehtävien edistämistä oman to do -listani mukaan.
Vaikka pidänkin rutiineista, työssäni harva päivä on täysin samanlainen. Tietyt rutiinit toistuvat, ja välillä päivät menevät juuri niin kuin oli alun perin suunnitellut, mutta välillä tulee yllätyksiä. Kantapään kautta olen oppinut, että työpäiviä ei kannata etukäteen suunnitella ihan täyteen, vaan kalenteriin kannattaa jättää ”yllätysvaraa”. Jos yllätyksiä ei tule, voin napata to do -listalta seuraavan tehtävän. HR-tehtävissä voi kuitenkin yllättäen tulla myös hoidettavaa, jota ei voi etukäteen ennustaa, joten kalenterissa on hyvä olla myös joustoa.
Tärkeimpänä roolissani Lead HR:nä pidän itse sitä, että olen kaikkien saatavilla silloin, kun minua tarvitaan. Välillä sparrailen Team Leadien kanssa esimerkiksi johtamiseen ja työkykyyn liittyviä asioita, välillä vastailen työsuhteeseen liittyviin kysymyksiin maan ja taivaan väliltä, ja välillä toimin kuuntelevana korvana ja tuen työkavereita elämän varrelle osuvissa murheissa ja iloissa. Tämä on myös parasta työssäni – muiden auttaminen antaa eniten merkityksellisyyden tunnetta. Se, kun saa palautetta, että toinen on kiitollinen saamastaan avusta, tuo itselleni paljon iloa.
Yksi iso osa HR-rooliani on myös työnantajan edustajana toimiminen. Se pitää sisällään paljon lakisääteisiä asioita, jotka täytyy hoitaa ”by the book”. HR-roolissani joudunkin välillä tasapainottelemaan pullantuoksuisen kakkukahveja järkkäilevän HR-tädin sekä tiukkapipoisen ja lakipykäliä suurennuslasilla tiirailevan työnantajan edustajan välillä.
HR:n lisäksi työnkuvaani kuuluu myös ”Operations”-puoli. Tätä kuvaa mielestäni lyhyesti sana ”joku”. Olen meillä se “joku”, joka hoitaa, oli kyseessä sitten toimistotarvikkeiden ja kahvipakettien ostaminen, asian X päivittäminen paikkaan Y, tai toimiston vuotavan putken korjausajan sopiminen. Muita vastuualueitani tällä saralla ovat myynti- ja ostolaskut, asiakassopimukset, henkilöstön ja toimitilojen turvallisuus, toimitiloista huolehtiminen sekä markkinoinnissa avustaminen. Arjessa vaihtelee paljon se, milloin mikäkin kokonaisuus työllistää eniten – riippuu esimerkiksi siitä, kuinka vilkasta myynti on, missä vaiheessa tilikautta ollaan menossa, onko tulossa jotain auditointeja, ja niin edelleen.
Jokaiseen työpäivään kuuluu yhtenä tärkeimmistä työtehtävistä myös karvaisten assistenttien rapsuttelu. Kyseiset assistentit osallistuvat usein myös kanssani etäpalavereihin joko esittelemällä takapuoltaan kameralle tai kävelemällä näppäimistön päällä, jolloin tulee lähetettyä vähän kryptisiä terveisiä vastaanottajalle.
Pyrin lopettamaan työt iltapäivästä neljän maissa, jotta työllä ja vapaa-ajalla säilyy selkeät rajat ja arki on tasapainossa. On mukavaa, kun töiden jälkeen voi vaikka suoraan hypätä ajokaudella enduron sarviin tai siirtyä muihin omiin askareisiin. Päivän aikana assistentit ovat saaneet ylennyksen työnjohtajiksi ja kertovat, kun työpäivä on ohi ja heidän ruoka-aikansa lähestyy. Kyllä ne neljän jälkeen tulleet viestit sieltä Slackista ja sähköpostista löytyvät kuulemma sitten huomenna.